Artificiell intelligens kommer att få allt större betydelse för världsekonomin de kommande åren. Ett inflytande som kommer att förändra världsekonomin i grunden, såväl som livsvillkoren för oss människor.

AIs inflytande kan möjligen fortfarande uppfattas som relativt abstrakt. Lika abstrakt som det kan kännas att tänka sig att ditt hem eller företag skulle drabbas av inbrott. Inte för att skrämma upp dig i onödan, men det är förstås ett högst reellt hot. Inte så konstigt då att det finns mängder av aktörer på marknaden som säljer olika typer av hemlarm – men hur ska du veta vilket alternativ som är bäst för dig? Larmkollen.se är Sveriges främsta jämförelsesajt för hemlarm och har funnits på nätet sedan 2012. Du hittar dem på https://www.larmkollen.se/, så gå in, jämför, ansök och få offert direkt.

Data has a better idea?

AI kommer om alla förutsägelser stämmer att ta över en mängd olika arbetsuppgifter de närmaste åren. Redan idag används AI för så vitt skilda saker som kundtjänster, ansiktsigenkänning och för att styra självkörande bilar. Många av uppgifterna vi gett till AI utför de dessutom bättre än vad vi kan.

Med tanke på insatserna är det inte konstigt att AI ofta skrämmer oss. Med det sagt så är det nog inte bara det att vi är rädda om våra jobb som gör att vi fruktar AI. Kanske är det också så för att den påminner oss om oss själva.

En (inkomplett) spegelbild av oss själva?

Kanske är det så att vi har uppfunnit någonting som speglar sidor av oss som vi inte är helt bekväma med. Det kyliga, kalla och beräknande. Och med tanke på den grymhet människan varit, och är, kapabel till är det inte så konstigt att vi är rädda.

Att tänka att AI absolut inte ska ha en del i mänsklighetens framtid är att reagera med rädsla inför något som är ofrånkomligt. Givet att vi spelar våra kort rätt vill jag också mena att det är en onödig rädsla. Att vi har allt att vinna på att se möjligheterna med AI. En värld utan innebär ett definitivt stopp. I konkret betydelse kommer det att visa sig i vår fysiska vardag. Mer abstrakt innebär det att vi människor avstår från att utvecklas andligt.

Det är liksom som att tänka sig att allt skulle vara så vackert om det hade en och samma färg. Det är ju liksom inte så. Har någon någonsin sagt, “det är för mycket färg på TVn, skruva ned till gråskala!”? Ett svartvitt foto är vackert för att vi ser verkligheten i färg. Om vi håller våra tungor rätt i mun och möter den här utmaningen med ett kollektivt ansvar kommer kombinationen av AI och vår mänsklighet att bli en svåröverträffad kombo.