Ekonomi är ett ständigt hett samtalsämne, och det är fullt förståeligt. Oavsett om det är världsekonomin, företagsekonomin eller den personliga ekonomin så finns det alltid många åsikter om hur man ska få en bra ekonomi. Är man en “slösa” så är det svårt att få en hållbar ekonomi eftersom man aldrig sparar och då inte heller har någon framförhållning. I denna artikel ska du få lite tips på hur du kan förbättra din privatekonomi och kunna höja din standard och livskvalitet.

Spartips

Det finns mängder med spartips att välja mellan som gör att du kan förbättra din privatekonomi. Nedan kan vi lista några av de vanligaste:

  • Äter du ofta lunch ute under arbetstid? Det är en riktig pengatjuv. Om man räknar billigt, att en lunch kostar 80 kr så skulle det kosta 1600 kr i månaden. Skulle du istället göra matlådor, så kan du utan tvekan halvera den utgiften.
  • Kör du för mycket bil i onödan? Som du vet är bensinpriserna uppe på rekordnivåer. Har du möjlighet att cykla till jobbet så skulle det spara in åtskilliga kronor varje månad. Dessutom är det bra för miljön och din hälsa.
  • Handlar du i närbutiken flera gånger i veckan? Det är i allmänhet dyrare i de små närbutikerna än i de stora livsmedelsbutikerna. Veckohandla därför istället i den stora livsmedelsbutiken då det kan spara dig mycket pengar. Bli dessutom medlem så får du ofta bra och personliga erbjudanden. Ett medlemskap är dessutom oftast gratis.

Detta är ett par grundläggande åtgärder du kan ta till för att spara in pengar och därmed kunna styra din ekonomi bättre. Vil du även lära dig att styra människor på ett bra sätt, och kanske har ambitionen att bli en duktig chef, så kan en Ledarskapsutbildning vare det första steget att gå. Men en sådan kostar, så då kommer vi tillbaka till hur viktigt det är med privatekonomi.

Vill du dryga ut din ekonomi ytterligare så kan man göra något av följande:

  • Söka ett extrajobb. Även om det kanske bara är en kväll i veckan eller liknande så blir det sköna slantar in på kontot. Du kanske ändå bara hade suttit hemma och tittat på tv ändå.
  • Svara på undersökningar och enkäter. Det finns flera företag som genomför kundundersökningar som vem som helst kan anmäla sig och göra. Det är inga stora pengar det handlar om, men man kan göra det hemma i soffan om man ändå inte har något bättre för sig.

Det finns säkert ännu fler exempel på saker man kan göra för att dryga ut kassan. Men när man får in dessa extra pengarna, som ju faktiskt är något av en bonus, så kan det vara bra att spara dem. Det är alltid bra att ha en buffert med pengar som endast får användas i nödfall. Kanske om man behöver en ny tvättmaskin eller om bilen plötsligt går sönder. Detta gäller i synnerhet den typen av människor som är så kallade “slösa” människor.