Barn som växer upp idag omges av teknik och elektronik från sin första stund i livet, och många barn springer om sina föräldrar när det gäller förståelse för teknik redan när de är 5 år gamla. Den tekniska utvecklingen har självklart medfört många fördelar – säg den förälder idag som inte skulle lovprisa surfplattorna och den distraktion de kan utgöra för barnen medan mamma och pappa städar, lagar mat eller bara vilar en stund. Många använder också surfplattan som ett instrument för inlärning genom diverse spel och undervisningsappar. Men teknikens intåg i barnens liv har inte enbart varit av godo, utan har också medfört vissa risker som det är viktigt att vara medveten om som förälder.

En sådan risk har just med surfplattorna att göra, och består av det som kommit att kallas för skärmberoende. Precis som alla andra beroenden handlar det om barn som stirrar på skärmar en för stor del av sin tid, och således ”missbrukar” surfplattor, mobiler, datorer och andra skärmar. En annan likhet skärmberoendet har med andra beroenden är att det får negativa konsekvenser för hälsan, och att barnen kan uppleva abstinensbesvär om man tar surfplattan eller mobilen ifrån dem. Många barnläkare anser därför att det är bra att begränsa barnens skärmtid till en eller två timmar om dagen, för att skärmanvändandet inte ska ha negativa effekter på deras utveckling.

Något annat att se upp med när det gäller barn och teknik är de kemikalier som finns i många elektroniska produkter. Särskilt små barn har en tendens att stoppa allt i munnen, och det kan därför vara en god idé att hålla tekniken borta från barnen tills de är lite äldre, eller att hela tiden vara med och övervaka när barnen exempelvis använder surfplattor.

Andra saker i barnens liv har förändrats till det bättre utan teknikens inflytande, till exempel barnvagnar, som genom förbättrad design har gjorts mer lättmanövrerade och mer praktiska, till exempel när det gäller anpassning till barnets olika faser och när det gäller packningsutrymme. Om du vill se ett exempel på en modern barnvagn ska du kika på Bugaboo Donkey, som bland annat finns på Bigbaby.se. Den gör livet enklare för både barn och föräldrar, oavsett hur mycket (eller lite) de använder sig av teknik i sin vardag.