Vi rör oss i allt större utsträckning mot ett kontantlöst samhälle, och en stor bidragande orsak till det är Swish. Swish är en app utvecklad av sex storbanker i Sverige, och den lanserades år 2012.

Swish anammades därefter snabbt av Sveriges befolkning, vilket är inte konstigt, då appen gör transaktioner som tidigare krävde kontanter betydligt smidigare. När man ska dela upp en nota mellan vänner, handla på en loppmarknad, betala bussbiljetten eller finner sig i någon annan situation som förut krävde kontanter, kan man numera istället lösa situationen med några enkla tryck på sin mobil.

En fara med Swish kan dock vara att man enklare gör av med pengar, och inte har koll på hur mycket man har på kontot. Därför kan det dels vara en bra idé att använda sig av den begränsningsfunktion som finns i Swish (där man kan ställa in ett visst belopp som maxgränsen för en dag, vecka eller månad), dels att läsa på om privatekonomi på Finansly.se för att få bättre kontroll och ordning på sina finanser.